Dogajanje na fakulteti 2016 II.

Razprodaja delovnih mest in prikrita odpuščanja na Univerzi v Ljubljani
Vsako vaše mnenje podpora pomoč nasvet dobrodošel.

Danes mi jutri vi, po besedah elite na univerzi se bodo ti trendi, ki že nekaj časa potekajo nadaljevali do končnega cilja, da se znebijo vseh nebodiga treba zaposlenih na Univerzi in posameznih fakultetah.
Skratka lepo in prav je, da so se mediji dotaknili tudi te naše ustanove, kot je univerza. Škoda je le to, da medije zanima samo tistih nekaj privilegirancev, ki sodijo v vrh te ustanove. Te ljudje že sami nimajo stika z realnostjo in verjamem, da so nad vsemi mediji in tega očitno niti ne spremljajo in se jih ne tiče. Na univerzi in tudi v celotni državni upravi smo zaposleni tudi ljudje o katerih vsi pravijo, da ni vredno izgubljati besed. Ali se je kdaj kdo vprašal zakaj elite sploh lahko pojejo toliko denarja od, kje jim denar za velike plače in bogate dodatke? Če ne bi bilo cel kup kadra, ki dela za manj kot minimalca si teh dodatkov ne bi imeli iz kje izplačevati.
Velik del državne uprave in univerze smo delavci, neprosvetni, ki garamo vsak dan, več kot vsa elita skupaj za manj kot minimalno zakonsko določene plače. Ta del, ki predstavlja, kar velik del celotne državne uprave in s tem tudi univerze oz. deležna posameznih fakultet.
Torej na fakultetah smo ljudje, ki delamo trdo, vestno in tudi fizično ne samo intelektualno in psihično, torej obstaja neakademski kader, ki v večini primerov dela za plačo, ki ne dosega niti minimalne plače v Republiki Sloveniji. Torej tudi na naših žuljih si elita izplačuje neverjetne zneske na svoja podjetja in na svoje dodatke, že na svoje tako prevelike plače.
Žalostno je to, da te sramotne odločbe o zaposlitvah in plačah, ki jih sproducira kadrovska in pravna služba stanejo več, kot pa je potem znesek na odločbi. Ni mi tudi jasno zakaj univerza izdaja odločbe o plačah zaposlenim s številkami kot so 700, 720, 750 bruto, ko pa po zakonu tako morajo izplačati minimalno plačo. A ne bi bilo bolj pametno izdajat odločbe o plači, ker bi namesto teh nekih čudnih zneskov pisalo minimalna plača.
No žalostno je da sploh hodimo v službo za ta drobiž, ki ga dobimo konec meseca. Če bi temu prišteli stroške, da v službo sploh pridemo in da vsaj preživimo teh 8 in več ur tu lahko vsak preračuna, da se to ne izplača. Ampak vseeno hodimo v službo, vse naredimo uredimo. Ko pride elita, ki si izplačuje pol milijonske letne plače v službo, hoče poleg tega da je vse urejeno, da jim je udobno in za ta najemajo cel kup ljudi, ki potem maltetria in zajebava nevidne palčke, da za vse to poskrbijo. Nekdo skrbi tudi za to, da razvajamo in s svojim delom olajšamo življenje v službi vsemu prosvetnemu kadru. Torej na univerzi je tudi neprosvetni kader. Če na hitro preletite sezname zaposlenih boste videli, da nas je vsaj 30 % ali tudi več oz sedaj čedalje manj. Menda predstavljamo celo 9% strošek celotnih stroškov univerze.
In sedaj zanimivo: vsa varčevanja, vse kar se po domače špara, se na teh 9%, Edino tu smo vedno kadrovsko podhranjeni in edino tu se vedno najprej in najhitreje odpušča in ukinja delovna mesta. Ni ga vodstva, ki ne bi tukaj naprej delalo rošade in varčevalo. Skratka se varčuje na sistem, ki je za univerzo običajno- važno da šparamo prihranimo in vseeno je če nas to na koncu trikrat več stane. To so delovna mesta, ki so že tako kadrovsko minimiziran in tu je največ ukinajnaj delavnih mest. Vsak teden ukinejo na univerzi kako tako delovno mesto. Da bi ukinil kako mesto za profesorja zadnjih 20 let še nisem slišal.
Sedaj so izumili nov trend in to je prikrito odpuščanje tega dela zaposlenih. Oziroma na vrsti je razprodaja teh delovnih mest na univerzi. Nekaj primerov pravna fakulteta ukinila računovodstvo, strojna in navaravslovno tehnična vratarsko službo, uprava čistilni servis in kadrovski program evidenco, vse to lahko danes kupite z zaposlenimi vred. Zaposleni so ali na cesti takoj ali malo kasneje ko pogodbe potečejo ali gredo ti najemniki v stečaj. Tako sedaj poteka sodobno sužnjelastništvo in tako te sedaj prodajo na trgu tistemu, ki ponudi najnižjo ceno. Včasih je sužnje lahko odpeljal prevzel tisti, ki je plačal največ danes je tu to v naši državi obratno. Kdor plača manj ta dobi delavna mesta in zaposlene.
Sedaj lahko univerzitetna elita kupi delovna mesta in službe, za svoje prijatelje in znance ali pa sinove in hčere. Familjarna podjetja prevzemajo vse več ne akademskih, del na univerzi.
Torej me zanima kaj si o tem mislijo slovenski sindikati. Za vaše mnenje podporo pomoč dr vam vsi že in v bodoče še prodani zaposleni zahvaljujemo.

Vse bomo objavili vaše odzive podpodro mnejnaj na spletni straniwww.mobbing.si
Svoje mnenje o tem lahko zapišete tudi na facebooku
https://www.facebook.com/groups/ntf.fakulteta/